Uz ovih sedam savjeta provedite nezaboravno proljeće na Pelješcu! | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Uz ovih sedam savjeta provedite nezaboravno proljeće na Pelješcu!

calendar

15. 03. 2024.

Proljeće je pred vratima, a vi jednostavno morate na godišnji!

Za vas smo pripremili sedam savjeta što raditi na Pelješcu. Pa počnimo…

 

Planinarenje

Pelješac je brdovit te itekako zanimljiv planinarima! Ipak, s 961 metrom nadmorske visine srca mnogih planinara osvojio je najveći vrh – Sv. Ilija iznad Orebića. Do njega vode četiri staze, dok se penjete prolazite različitim terenima, a pogled s vrha oduzima dah. Naravno, na planinarenje ponesite dovoljno vode i hrane te poštujte upute gorske službe spašavanja. Za više informacija o planinarenju kliknite ovdje.

 

Biciklizam

Ako ste biciklist ovo je sjajno doba za posjetiti Pelješac. Svi koji voze cestovne bicikle čuli su za EuroVelo, europsku mrežu biciklističkih ruta, a poluotokom prolazi trasa broj osam.

Brdski biciklisti bit će posebno zadovoljni, brojne su staze pa uvijek imate novu rutu za istražiti.

Pješačke, biciklističke i planinarske staze možete pogledati na interaktivnoj karti, klikom na rutu pogledajte rute, preuzmite gpx trag, pogledajte opise i tehničke specifikacije: www.peljesacoutdoor.hr

 

Vrhunske manifestacije

Orebić Offshore: Lov na veliku ribu od 15. do 18. svibnja

Ovo atraktivno sportsko natjecanje privlači brojne natjecatelje iz cijele Europe. Ne morate biti natjecatelj ili ljubitelj ribolova da biste uživali u bogatom zabavnom progamu. Na samoj završnici natjecanja, na dan proglašenja pobjednika u Orebiću na Trgu Peliških jedara očekuje vas veliki koncert popularnog Joleta, naravno uz vrhunsko vino i ulovljenu tunu s gradela.

Festival peljeških kapetana od 21. svibnja do 7. lipnja

Orebić i Pelješac su nadaleko poznati po svojoj kapetanskoj povijesti. A festival u čast zlatnom dobu Orebića počinje 21. svibnja i traje sve do 7. lipnja. U ovih osamnaest dana festivala uključeni su brojni ugostitelji i vinari koji nude svoje proizvode po akcijskim cijenama.

Ovogodišnji festival peljeških kapetana imati će još bogatiji program. Dan muzeja, klapske večeri, vođene ture /Living history, folklorne večeri, predstave, mornarska večer uz zabavnu glazbu i za kraj veliki koncert Klape Intrade, ima li ljepše pozivnice da nam se pridružite.

Festival peljeških kapetana posveta je pomorskoj tradiciji i izvrsna uvertira u ljeto.

 

Izleti

Jeste li znali da je Orebić udaljen svega petnaest minuta vožnje brodom od Korčule?! Grad poznat i kao mjesto rođenja poznatog istraživača Marka Pola, oduševiti će vas svojom povijesti i arhitekturom.

Otok Mljet s Pelješcem je povezan trajektnom linijom, a još ga zovu i Odisejev otok. Prema legendi slavni starogrčki junak je doživio brodolom te se spasio na otoku Ogigiji (Mljetu) koje je tada bilo kraljevstvo lijepe vile Kalipsa.

Stari grad Dubrovnik, biser Jadrana, udaljen je nešto više od sat i pol vožnje automobilom. Turistima je uvijek interesantan i Stari grad Mostar (BiH) udaljen dva sata vožnje.

Brojne su mogućnosti izleta! Ukoliko se odlučite na odlazak na izlet kontakte turističkih agencija i njihovu ponudu možete saznati klikom ovdje.

 

Plaže

Na južnom Jadranu kupanje počinje već u travnju ili početkom svibnja. To je ujedno i pravo vrijeme za boravak na plaži, nema ljetnih vrućina ni velikih gužvi, a dan je sve dulji.

Volite li skrivene plaže, na Pelješcu ćete sigurno uživati, ima ih jako puno. Neke su pristupačne samo s morske strane, a do nekih vode šumski putovi. Na vama je da se bacite u istraživanje!

 

Kulturne znamenitosti

Šetnja od Orebića preko zakonom zaštićene šume čempresa do Franjevačkog samostana koji se nalazi na 150 metara nadmorske visine, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pogled na Korčulu i susjedne otoke je nevjerojatan. Samostan je izgrađen krajem 15 stoljeća, a u sklopu njega nalazi se i muzej koji krije povijest ovoga kraja.

Savjetujemo da obiđete i Pomorski muzej u centru Orebića ili prošećite arheološki zaštićenim područjem Nakovana, lokalitetom na kojem su pronađeni najstariji tragovi života na Pelješcu.

Zanimljivo je da Pelješac nikada kroz svoju dugu povijest nije doživio ratno razaranje, tako da su sve kulturne znamenitosti očuvane, a ima ih jako puno. Najviše ih je iz doba Dubrovačke Republike u čijem je sastavu Pelješac bio od 1333. godine.

 

Hrana i vino

Tradicionalne konobe i restorani s mediteranskom kuhinjom, u kojima svaki dan možete pojesti svježu ribu, raj su za gurmane. Uživajte u rapsodiji okusa i mirisa!

Prva dva zaštićena vinorodna područja u Hrvatskoj nalaze se baš na Pelješcu. Naravno, riječ je o Dingaču i Postupu. Ova područja su nadaleko cijenjena zbog izuzetnih uvjeta za proizvodnju crvenog vina plavca malog, sorte koja ovdje daje svoje najbolje rezultate. Ne propustite obilazak poznatih peljeških vinarija, vinska tura se na našem poluotoku jednostavno ne propušta. Eno i gastro ponudu pogledajte ovdje.

Proljeće na Pelješcu nikad nije bilo atraktivnije. Spakirajte kufere i uputite se prema nama!