Pješačka staza: Put oko Orebića | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Pješačka staza: Put oko Orebića

calendar

27. 02. 2023.

Kako najbolje upoznati Orebić pješice? Nova tematska staza Put oko Orebića sigurno će biti zanimljiva svim ljubiteljima prirode željnima istraživanja Orebića.

Staza je kružna te se može krenuti od bilo koje točke lijevo ili desno odnosno gore ili dolje. Mi smo krenuli od glavne plaže Trstenice prema sjeveru Ulicom braće Radić prema naselju Stankovići. Prije dolaska u Stankoviće zastanite uz izvor vode Studenac.

Od Stankovića se krećemo prema zapadu, pratimo makadamski put, prolazimo kraj nasada vinove loze, maslina i smokava. Zatim ulazimo u hlad borove šume, putem prolazimo kroz još jedan izvor, Ruskovići. Dolazimo do crkve Gospe od Karmena koja je nastajala u 16. i 17. stoljeću, u blizini se nalazi i mala crkva sv. Roka te ostaci kneževa (kapetanskog) dvora. Ovo je idealno mjesto za odmor, uživanje u miru i zvucima prirode u hladu čempresa.

Spuštamo se te dolazimo do crkve i samostana Gospe od Anđela sagrađene krajem 15. stoljeća. Otuda se pruža jedan od najboljih pogleda na Pelješki kanal, otoke Korčulu i Mljet. Samostan sadrži i muzejski prostor koji je otvoren za posjetitelje. Ako želite više informacija o samostanu, kliknite ovdje.

Od samostana se spuštamo asfaltiranom cestom oko tristo metara, zatim skrećemo desno u zaštićenu šumu čempresa koja vodi do hotela Orsan. Prolazimo zapadnom stranom hotela do šetnice te se od hotela uz obalu vraćamo do polazišne točke. Putom uz obalu prolazimo kraj hotela, trajektne luke, ulazimo u povijesnu jezgru Orebića prepunu prekrasnih kapetanskih vila i prolazimo kraj Pomorskog muzeja. Uz put se nalazi veći broj kafića, restorana, konoba i slastičarnica, idealnih za odmor nakon duge šetnje.

Staza je duga oko 9 km, a za šetnju cijelom stazom trebat će vam od dva do dva i pol sata.

Napomena: staza je neoznačena, na mrežnoj stranici www.peljesacoutdoor.hr možete preuzeti GPX trag, sadrži informacije o vrsti podloge, visinskim razlikama, fotografije i opise.