Orebić slavi 120 godina turizma! | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Orebić slavi 120 godina turizma!

calendar

28. 12. 2023.

Orebić 2024. slavi važnu obljetnicu, čak 120 godina turizma!

Kroz povijest je na Pelješcu najvažnija gospodarska grana bila poljoprivreda, prvenstveno vinogradarstvo. U 15. stoljeću počelo se razvijati pomorstvo koje svoj vrhunac dostiže u 19. stoljeću, te su i dalje na ovim prostorima brojni stanovnici zaposleni na prekooceanskim brodovima kao mornari i kapetani. Danas su na Pelješcu najvažnije gospodarske grane vinogradarstvo i turizam.

Kao početak razvoja turizma uzima se 1904. godina kada je osnovano „Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića“ koje je okupljalo tada najuglednije Orebićane. Iako su i prije zabilježeni turistički dolasci, ta se godina uzima kao iznimno bitna s obzirom da je društvo, za ono doba, imalo nevjerojatno naprednu odnosno vizionarsku svrhu, a to je bila kontrola prometa stranaca i unapređenje poljoprivrede kako bi odgovorila na sve veće zahtjeve turizma.

Pelješac je već odavno bio prepoznat kao mjesto izuzetnih prirodnih ljepota, osobito pogodan za odmor odnosno turizam. U 20. stoljeću turizam je na ovim prostorima doživljavao uspone i padove. Konstantan rast zaustavljali su jedino ratovi – Prvi i Drugi svjetski rat, zatim Domovinski rat devedesetih godina. U prošlom stoljeću ovdje je izgrađen i najveći broj hotela, a 1988. vrhunac je turističkih dolazaka i noćenja. Tada je samo na pelješkoj rivijeri (od Vignja do Orebića) zabilježen posjet 61.817 turista i ostvareno 626.168 noćenja.

Danas se turizam još više razvija i uz vinarstvo je jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Turistička zajednica Općine Orebić svojevrsni je nasljednik turističkih društava koja su djelovala od početka 20. stoljeća, a osnovana je 1994. godine i glavni su joj ciljevi informiranje te promicanje i razvoj turizma.

Općina Orebić danas je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji druga na ljestvici po broju turističkih dolazaka i noćenja, odmah iza Dubrovnika. Ima kapacitet od 11.500 komercijalnih ležajeva te posljednjih godina redovno ima više od 120.000 registriranih dolazaka i gotovo milijun registriranih noćenja.

Općina Orebić ima visok broj dolazaka i noćenja, brojne ugostiteljske objekte visoke kategorije, iznimne prirodne ljepote te konstantno radi na unapređenju boravka turista. Za takav uspjeh potrebne su godine predanog rada i za njega su zaslužni svi dionici turizma od početka 20. stoljeća pa sve do danas.

 

 

Informacije su preuzete iz feljtona „Sto godina turizma u Orebiću“ koji je napisao Joško Jelavić.