Franjevački samostan | Kulturne znamenitosti | Turistička zajednica Orebić
Prilagodi
search
Pretraži

Franjevački samostan

Bajkovito mjesto! Najljepši vidikovac u Orebiću. Na brdu Sv. Ilija, na 150 metara nadmorske visine u 15. stoljeću izgrađeni su franjevački samostan i zavjetna gotičko-renesansna crkva Gospe od Anđela. U njoj su dva mramorna reljefa Majke Božje s Djetetom u maniri Tomasa Fiambertija i Nikole Firentinca, raspelo J. Petrovića, glavni oltar Maffea da Verona i slike jedrenjaka kao zavjetni darovi pomoraca. I samostan ima Zavjetni muzej s čuvenom slikom Gospe koju je u 15. na obalu Orebića izbacilo more.

Iza crkvice kapetansko groblje, na njemu raskošan mauzolej obitelji Mimbelli, djelo poznatog kipara Ivana Rendića. U mramoru isklesana djevojka s naopako okrenutim vrčem simbolizira kraj loze obitelji brodovlasnika i orebićkog mecene Antona Mimbellija. Zbog zabranjene ljubavi s kćeri guvernante njegov se sin Baldo zakleo da više nikad neće voljeti i da će s njim izumrijeti obitelj. Tako je i bilo

Jeste li znali? Nekada su kapetani Orebić pozdravljali zvukom sirene, a franjevci su im odgovarali zvonjavom sa zvonika crkve Gospe od Anđela.

Lorem sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.