Festival peljeških kapetana | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Festival peljeških kapetana

calendar

11. 05. 2022.

Festivalska sezona otvara se atraktivnom pričom o pelješkoj pomorskoj tradiciji. Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja kreće iz Orebića i širi se čitavim poluotokom.

Tura Orebićem uz kostimirane vodiče, izložba ‘Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće’ u  čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja, klapske večeri, zanimljive predstave – dio je bogatog programa prvog ovogodišnjeg festivala u mjestu poznatom po kapetanima i jedinstvenim kortama, prostranim dvorištima s mediteranskim i egzotičnim biljem kojeg su pomorci donosili s putovanja.

Uključilo se i pedesetak peljeških restorana, vinarija i školjkara. Sve one koji posjete Pelješac u vrijeme održavanja naših festivala očekuju vrhunska vina i fina jela po promotivnim cijenama. Vina će se u vinarijama prodavati uz popust od 20 posto, a nudit će se i dva  kapetanska menija u restoranima po cijeni od 150 i 230 kuna.

 

Povratak u zlatno doba Pelješca

 

Festival kapetana vratit će vas u zlatno doba poluotoka, kada je Pelješac bio pomorsko središte ovog dijela Mediterana. Hamburg, Pirej i Orebić jedina su tri pomorska središta koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu koju su nosili. Mještani Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali su plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je 2.000 pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona. Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana. Stoga je Pelješac poznat kao kolijevka kapetana, ali i plavca malog.

 

Program 2022

15.5. Dolazak kapetana/Otvaranje

Trg Mimbelli, Orebić 19:30

Organizacija: AKU Kušin i Liga protiv raka

 

18.5. Dan muzeja

Pomorski muzej u Orebiću 18:00

Organizacija: PM Orebić

 

18.5. – 25.5. Izložba „Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće “

Čitaonica, Pomorski muzej Orebić

Organizacija: PM Orebić

 

22.5. Klapska večer “O Marijo, majko!”

Župna crkva, Orebić 20:00

Organizacija: Klapa Nava

 

25.5. Predstava:  “E, moj galebe!”

Dvorana Općine Orebić 20:00

Organizacija: AKU Kušin

 

27.5. Vođena tura kroz Orebić / “Living history”

“Skafetin po skafetin kroz Orebic”

Start ispred zgrade Općine Orebić 19:00

 

30.5. Predstava:  “E, moj galebe!”

Bivši dominikanski samostan – Kuvenat, Viganj 20:00

Organizacija: AKU Kušin

 

1.6. Predstava:  “E, moj galebe!”

Zadružni restoran loviška vala, Lovište 20:00

Organizacija: AKU Kušin

 

10.6. Vođena tura kroz Orebić / “Living history”

“Skafetin po skafetin kroz Orebic”

Start ispred zgrade Općine Orebić 19:00