Festival peljeških kapetana – najbolja uvertira u ljeto! | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Festival peljeških kapetana – najbolja uvertira u ljeto!

calendar

26. 04. 2024.

Puno šušura, delicija i običaja – to je Festival peljeških kapetana, koji se tradicionalno otvara u Orebiću. Ove godine od 21. svibnja do 7. lipnja čitav će Pelješac ponovno biti centar zabave i gastronomije

Gotovo nema kuće u Orebiću koja nije dala jednog kapetana, stoga ne čudi da svi jedva čekaju kraj svibnja, kad se tradicionalno održava Festival peljeških kapetana, koji se iz ovog mjesta širi na čitav Pelješac. Nije to samo najbolja uvertira u ljeto, nego i manifestacija koja slavi svoje pomorce koji su stoljećima čuvali pomorsku tradiciju ovoga kraja.

Ovaj festival šušura, dobre zabave, običaja i tradicije počinje dolaskom kapetana na novoobnovljeni Trg Mimbelli u Orebiću 21. svibnja u 18:45. Finale festivala bit će 7. lipnja na istom mjestu gdje je i počeo – na središnjem gradskom trgu, gdje će zapjevati popularna klapa Intrade.

A uz klapu Intrade, najuzbudljiviji dio manifestacije bit će Mornarska večer 31. svibnja s bogatom enogastroponudom, u organizaciji Lige protiv raka i Turističke zajednice Općine Orebić. Pelješac se ponosi svojim kapetanima, ali i plavcem malim, baš kao i plemenitošću svojih ljudi, koji će na Trgu Mimbelli ponovno pokazati veliko srce. Naime, i ove će se godine, kao i prethodnih, prikupljati sredstva za rad Lige protiv raka.

Ljubitelji tradicije i folklora neće propustiti nastup Folklorne skupine Poloneza 29. svibnja u 19:30, a kako je to bilo nekad i kakva sve povijesna blaga krije Orebić posjetitelji će moći saznati tijekom vođenih tura „Škafetin po škafetin”, koje su na programu 27. svibnja i 3. lipnja s početkom u 19 sati ispred zgrade Općine.

Ako niste znali, Orebić ove godine slavi 120 godina turizma, a nekada je bio pomorsko središte Mediterana, uz Pirej i Hamburg jedini grad koji su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću. Na vrhuncu slave područje pelješke rivijere brojilo je više od dvije tisuće pomoraca i 250 kapetana pa je ovaj festival prigoda da s nama otputujete kroz vrijeme te da ujedno proslavimo veliku obljetnicu turizma.

Na festivalu uvijek sudjeluje izniman broj ugostitelja, vinara i školjkara, a ove će ih godine biti četrdesetak. Kao i ranijih godina, nudit će se najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina. 

 

//Pogledajte festivalsku ponudu:

Restorani, konobe i slastičarnice  👈

Školjkarstva i izletišta  👈

Vinarije i vinoteke  👈

 

Program festivala

21.5. Otvaranje festivala i Dan muzeja

18:45 Dolazak kapetana, Klapa Geta i FS Poloneza

19:15 predavanje I. Pamića o pomorskoj obitelji Bielić

Trg Mimbelli, Orebić 18:45

Organizacija: Pomorski muzej Orebić, AKU Kušin, Liga protiv raka i TZO Orebić

/dodatno od 18:15 do 18:45 Vođena tura kroz Orebić, kreće se od Zgrade Općine Orebić

22.5. Klapska večer “O Marijo, majko!”

Župna crkva, Orebić 20:00

Organizacija: Klapa Nava

27.5. Vođena tura kroz Orebić / “Living history”

“Skafetin po skafetin kroz Orebic”

Start ispred zgrade Općine Orebić 19:00

29.5. Folklorna večer /FS Poloneza i HGP

Trg Mimbelli, Orebić 19:30

Organizacija: FS Poloneza

31.5. Mornarska večer /Gramophonix bend

Trg Mimbelli, Orebić 20:00

Organizacija: Liga protiv raka, TZO Orebić

1.6. Kazališna predstava “Matrimonijo” u izvedbi KD Kolarin

Dvorana Općine Orebić 21:00

Organizacija: AKU Kušin

3.6. Vođena tura kroz Orebić / “Living history”

“Skafetin po skafetin kroz Orebic”

Start ispred zgrade Općine Orebić 19:00

7.6. Zatvaranje festivala – Koncert Klape Intrade

Trg Mimbelli, Orebić 20:00

Organizacija: Liga protiv raka, TZO Orebić