Festival peljeških kapetana 2023 | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Festival peljeških kapetana 2023

calendar

18. 04. 2023.

I ove godine tri vrhunska festivala obilježit će turističku sezonu na Pelješcu. Sve počinje 18. svibnja Festivalom peljeških kapetana. Ova lijepa priča o pelješkoj pomorskoj tradiciji trajat će do 2. lipnja, dok će od 15. do 30. lipnja sve biti u znaku Festivala peljeških okusa, a za kraj ljeta – od 31. kolovoza do 15. rujna – Pelješčane i njihove goste tradicionalno očekuje Festival soli.

Trg Mimbelli spreman za Festival peljeških kapetana

Novouređeni Trg Mimbelli u Orebiću predivan je i spreman dočekati goste na otvorenju prvog u nizu ljetnih festivala – Festivala peljeških kapetana. A spreman je i program ovogodišnje manifestacije: prvi dan, 18. svibnja, rezerviran je za besplatnu vođenu turu po Orebiću „Living history“, glazbene nastupe, veličanstveni mimohod kapetana te slastice za koje će biti zaduženi članovi Lige protiv raka.

Taj dan u Pomorskom muzeju otvara se i izložba brodogradnje, koja će se besplatno moći razgledati sve do 15. lipnja. Inače, tijekom 15 dana, koliko traje Festival peljeških kapetana, stanovnici Pelješca i njihovi gosti moći će uživati u klapskim večerima, premijeri kazališne komedije „Hobotnica“ u izvedbi AKU Kušina, a sve će završiti mornarskom večeri tamo gdje je sve i započelo – na Trgu Mimbelli – uz glazbu uživo, pečenu ribi i, dakako, izvrsno pelješko vino.

Čak 2.000 pomoraca, 250 kapetana i 90 jedrenjaka

Ove godine sudjeluje rekordan broj ugostitelja, vinara i školjkara, njih čak 50, koji će sudjelovati na sva tri Festivala. Kao i ranijih godina, nudit će se najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina.

Orebić je nekada bio pomorsko središte Mediterana; uz Pirej i Hamburg jedini grad kojeg su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona s Franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću. Čak dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka dala je pelješka rivijera koja će najljepše od tradicije predstaviti kroz sve tri nadolazeće manifestacije.

Festival peljeških kapetana posveta je pomorskoj tradiciji i izvrsna uvertira u ljeto, dok je Festival peljeških okusa prilika da upoznate dušu juga Dalmacije, jer, najbolje se to čini kroz okuse. Volite li, pak, uživati u moru i suncu izvan špice sezone, početak rujna donosi dodatan adut – „slani festival“ i sjajnu zabavu za kraj ljeta“.

Vidimo se na Pelješcu!

 

//Pogledajte festivalsku ponudu:

Restorani, konobe i slastičarnice  👈

Školjkarstva i izletišta  👈

Vinarije i vinoteke  👈

 

Program 2023

18.5. Otvaranje festivala i Dan muzeja

Trg Mimbelli, Orebić 18:30

Organizacija: Pomorski muzej, AKU Kušin, Liga protiv raka i TZO Orebić

/dodatno od 18:00 do 18:30 Vođena tura kroz Orebić, kreće se od Zgrade Općine Orebić

18.5. – 15.6. Izložba „ S okusom mora, s okusom soli“

Čitaonica, Pomorski muzej Orebić

Organizacija: Pomorski muzej

19.5. Klapska večer “O Marijo, majko!”

Župna crkva, Orebić 20:00

Organizacija: Klapa Nava

22.5. Vođena tura kroz Orebić / “Living history”

“Skafetin po skafetin kroz Orebic”

Start ispred zgrade Općine Orebić 19:00

28.5. Kazališna predstava “Hobotnica”

Dvorana Općine Orebić 20:00

Organizacija: AKU Kušin

29.5. Vođena tura kroz Orebić / “Living history”

“Skafetin po skafetin kroz Orebic”

Start ispred zgrade Općine Orebić 19:00

2.6. Mornarska večer /Gramophonix bend

Trg Mimbelli, Orebić 20:00

Organizacija: Liga protiv raka, TZO Orebić