Blog: Otkrijte bioraznolikost Pelješca! | News | Visit Orebić Croatia
Prilagodi
search
Pretraži
Prilagodi
search
Pretraži

Otkrijte bioraznolikost Pelješca!

calendar

16. 01. 2023.

Jeste li znali da je Pelješac stanište više od 1100 vrsta biljaka?!

Biljni svijet Pelješca iznimno je raznolik, obiluje niskim raslinjem i makijom kao što su planika, vrijes, smrika, smrljuha, zelenika i hrast oštrika. Najrasprostranjenija su stabla hrast česvina, hrast dub, alepski bor, čempres te dalmatinski crni bor.

Pelješac ima izniman sastav rijetkih, ugroženih i endemičnih biljnih vrsta i vegetacije. Obiluje jestivim, samoniklim biljkama (komorač, planika sa svojim brašnastim plodovima meginjama, oskoruša, oštrolisna šparoga, motar koji raste uz obalu) te brojnim ljekovitim biljem (pastirska iglica, petrovac, lavanda, kadulja, vrijes, smilje, majčina dušica…). Obronci Sv. Ilije, planine iznad Orebića, jedno su od najbogatijih nalazišta nekoliko samoniklih vrsta orhideja u Hrvatskoj. U svako godišnje doba na planini možemo pronaći neku biljku u cvatnji, a posebno u svibnju i lipnju, kad stijene, šume i livade obilno preplave cvjetovi raznih boja.

Čagalj je starosjedilac Pelješca i najveća zvijer, ovdje obitava i divlji vepar, lovci su doveli muflone u ovaj kraj 1970-ih, a nekada su obitavali i divlji konji. Ovdje je i stanište zečeva, divljih kunića, poljskih miševa, puhova, kuna, lasica, rovki i šišmiša te mungosa, koji je naknadno nastanjen i prirodni je neprijatelj zmija.

Gmazovi su također rasprostranjeni cijelim poluotokom: gušterice, zelembaći, macaklini, glavori i kornjače. Najveći je gmaz na ovom području kravosas, od ostalih zmija tu su smuk, bjelouška, crvenkrpica te poskok, najotrovnija zmija Dalmacije.

Pelješac je stanište i brojnim pticama. U proljeće dolazi suri orao, često kruži orao štekavac, jastrebovi i sokoli, kopci te škanjci. Proljeće najavljuje i kukavica, grlica, pupavac, grmuše i druge male ptice. Ujesen slete poneke prepelice, zimi se dosele drozdovi, crvendaći, zebe, sjenice te poneka šljuka. Galeb je najpoznatiji stalni stanovnik Pelješca te simbol morskih krajobraza.

Netaknutu prirodu Pelješca najbolje ćete upoznati odlučite li se na planinarenje. Predlažemo odlazak na Sv. Juru iznad Potomja, uspon na Sv. Iliju, jedan od najatraktivnijih planinarskih vrhova, ili se možda odlučite na šetnju Nakovnjem.

Možete preuzeti tiskanu planinarsku kartu u infocentru u Orebiću ili se poslužiti interaktivnom kartom koja sadrži opise ruta te GPX zapise na mrežnoj stranici www.peljesacoutdoor.hr

Odgovorno uživajte i poštujte prirodu Pelješca. Uzmi uspomene, ostavi samo otiske!

 

Izvor: www.nakovana.hr i časopis Peliško slovo