Dingač

Kroz sorte poput kalifornijskog Zinfandela ili talijanskog Primiti di Goia, Plavac mali osvojio je čitav svijet. Ipak ova sorta svoj najbolji plod pruža upravo ondje odakle je nekada davno i potekla, na dalmatinskim obalama. Upravo je vino Dingač, s istoimenog mikro vinogorja na poluotoku Pelješcu, ono najbolje od ove sorte koja je osvojila svijet.

Zbog karakteristika tla i posebnoga brežuljkastog terena, na istoimenim padinama uz samo more, Dingač se naziva još i vinom „Tri sunca“. Suncem, potom refleksijom od kamena i mora, svaki se plod tri puta obasja kako bi u vrijeme berbe samo probrani, prezreli grozdovi bili odabrani za vino Dingač. To je vrlo ponosno vino koje svojim vinarima ne oprašta ni najmanju nepažnju. Ne samo da dozrijeva isključivo na teško dostupnim liticama već njegova proizvodnja zahtjeva potpunu predanost. Stari je pelješki vinar jednom rekao;„Dingač se ne pije, Dingač se živi!“ Svojom snagom, odlučnošću, bojom i ljepotom neuhvatljivih peljeških zalazaka Dingač je vino koje vas na prvu osvaja i odvodi u jedan ljepši svijet... Svijet strastven, iskren i bezvremen, kakav je i Dingač sam.